Környezetünk

TERVEZETT KONCEPCIÓ RAMADA RESORT PANNONHALMA SZÁLLODÁRA, mely a nagyközönség előtt is nyitva áll majd!

Eredeti cikk a pannonhalma.hu portálról.

Szálloda beruházás Pannonhalmán

RAMADA RESORT PANNONHALMA


Néhány adat és rövid leírás


Telek terület: 184 690 m2
Tervezett beépített terület: 7 747 m2
Tervezett beépítettség: 4,19 %
Tervezett zöldfelület hányada: 72,47 %
Tervezett építménymagasság: 8,72 m
Tervezett épület legmagasabb pontja: 153,5mBf
Tervezett hasznos (nettó) alapterület összesen: 9 905 m2
Szállodai szobaszám: 100 szoba + 6 apartman
Fürdő: Közösségi (városi) használatú tanmedence: 10 x 25m = 250 m2
Gyermek kalandmedencék: összesen 400 m2
Felnőtt úszómedence: 8 x 17m = 136 m2
Felnőtt termál és pezsgőmedencék: összesen 80 m2
Kültéri mesterséges tó: 3000 m2
Kávézó: 160 m2
Étterem: 360 m2
Tervezett parkolók száma: 200 szgk. 2 busz

A terület

Pannonhalma város nyugati részén, a 82sz. főút felől érkező bekötőúttól délre, a városi sportpálya és a kisforgalmú vasútvonal között található az építési terület, mely világörökség védőzónába tartozik. A korábban szántó művelésű földterület, művelésből kivonva "Ktf" (Különleges terület - termál fürdő) övezeti besorolást kapott. A beruházás 18,4ha területén a szabályozási terv meghatározta az épület elhelyezésére szánt területet. Tekintettel a Pannonhalmi Apátság épületegyüttesére, a láthatósági szempontokat figyelembe véve, a tervezhető épület abszolút és relatív magassága is meghatározásra került. A hatalmas földterületen jelenleg árpát termesztenek. A derékmagasságú kalászos bársonyosan borítja a lankákat és dombokat. A terület határai között egyetlen fa sem szakítja meg a szélben lágyan ringó gabonamezőt. A táj szépsége, a Pannonhalmi Apátság közelsége és vizuális kapcsolata megköveteli a fokozott tájba illesztést.

Beépítés

Az építészeti koncepció lényege a tájba illeszkedés, beépülés a domborzatba. A mező zöld szőnyegét szabályos vonalakkal felmetszve, alá helyeztük az épületet, majd a "szőnyeget" visszahajtottuk. Jóllehet az árpamező gyepmezővé fog átalakulni, facsoportokkal és kerti utakkal, de a dombok és lejtők változatlanok maradnak. Az épület, a végein lefutó lankákkal a dombos vidék részévé válik. A beépíthető területen az alaprajzilag tört vonalú épületet úgy helyeztük el, hogy az étteremből és minél több szobából kilátás nyíljon az Apátsági dombra, valamint a fürdő is kedvező dél-keleti tájolású legyen. A dél-keleti homlokzat előtt, fürdésre alkalmas, mesterséges tavat létesítünk, amely a hulladék termálvíz visszahűtésére és hígítására szolgál. Vízelvezetését a Váralja árok felé építjük ki. A terület az északi sarkán kapcsolódik a városi úthálózathoz, ahol a tervezett közparkon át halad az út a Petőfi utcától a területhatárig. A városi közpark a területünkön kialakítandó közparkhoz csatlakozik, melyre az étterem terasz nyílik. A közparkokon keresztül fasorral szegélyezett gyalogos sétány indul a szállodától, mely a városi tervek szerint a váraljai utakon az Apátságig vezet. Az épület nyugati oldalán alakítjuk ki a súlypontba helyezett főbejáratot. A főbejárat előtt gépkocsi és busz forgalomra alkalmas behajtó és megálló út hurkot építünk, mely parkot vesz körül. Távolabb, a felszíni parkolót több szakaszra bontva mesterséges dombok közé bujtattuk, melyeknek az épülettel párhuzamos vonulatai takarják az autókat. Az épületre két gazdasági bejáratot tervezünk. Az éttermi, szállodai beszállítások és személyzeti bejárat, az épület északi végén nyílik. Ívesen lefutó oldalfal és meghosszabbított zöldtető takarja a rakodást. A fürdő technológiai anyagszállítási bejárata a medencék alatti pincébe nyílik, ehhez az épület dél-nyugati végén rámpát építünk. E rámpával, valamint az étteremterasz előtti park szélén épített támfallal határoljuk el a szálloda belső parkját a nyitott területektől. A szálloda belső parkjában a mesterséges tavon kívül, pihenésre, sportolásra és játékra kialakított részek lesznek a vendégkör koncepcióhoz illeszkedően. Az épület nemcsak építészeti megjelenésével, de technikai rendszereivel is keresi a környezetbarát megoldásokat. A fűtést-hűtést geotermikus szondák hálózatával tervezzük. A használati melegvíz termelésre napkollektor telepet létesítünk a terület északi kiszögelésében, magas bokorsorral takarva. Az elektromos energia ellátás nagy részét napelem parkkal biztosítjuk, melyet a terület déli részére telepítünk, a déli lejtőre, magas bokrokkal szegélyezve. A megoldásokat részletesen az épületgépészeti tanulmány tartalmazza.

Szállodai koncepció

A belső tervezést a szállodaüzemeltető kidolgozott koncepciója határozta meg. A RAMADA RESORT PANNONHALMA az első olyan all-inclusive szálloda lesz Magyarországon amely a kisgyermekes családokra fókuszál. A vendégköre főként Magyarországról, Ausztriából és Németországból érkezik. A 0-6 éves kisgyermekek számára kialakított élményfürdővel, felnőtt wellnesszel, közösségi uszodával, gyermekbarát étteremmel és élményeket kínáló parkkal nemcsak a szállodavendégek, de a nagyközönség előtt is nyitva áll.

Thermálvizet találtak Pannonhalmán, hamarosan megvalósul a melegvizes fürdési lehetőség.

A Pannonhalmi Önkormányzat 2008-ban 60 millió forintot fordított a termál- és ivóvízkút fúrásra,melynek meg is lett az eredménye,hiszen a 800-900 méteres mélységből 45 fokos víz tört elő. Pontos összetételét jelenleg a budapesti laboratóriumban vizsgálják.
Mivel már biztos, hogy 17 hektáron zöldmezős beruházásban wellness központot épít a világ egyik legnagyobb szállodalánca a Windham Hotel International, az Önkormányzat jó szívvel költött további 40 millió forintot a terület megvásárlására és a talajvizsgálatra. A nyugdíjasházunktól negyedóra sétára épülő központ neve Ramada Resort lesz.
Jó hír ez nekünk, hiszen kis sétával élvezhetjük majd a meleg termálvíz áldásos hatásait.
Amint további részleteket tudunk meg, itt közreadjuk.

Szépül, fejlődik az apátság

A pannonhalmi főapátság több mint másfél milliárd forint értékben fejleszt a bencések idegenforgalmi vonzerejének növelése céljából. Ebből a pénzből 2009-re a többi mellett zarándokház és ifjúsági turistaszálló, új terasz és kávézó, valamint parkolók épülnek. A nyugdíjasházunkból is szépen látható apátságnál külön érdemes szólni a bencés bencés életformát részint megtestesítő arborétumról, melyet szépen rendbe tesznek, felfrissítik a növényállományt, s új növényeket is telepítenek. Jut pénz a gyógynövénykertre és a látványműhelyre is, amelyben a bencés szerzetesi hagyományokat tudják bemutatni.
Bennlakóink is élvezhetik majd a csodálatos park látványát.

 

   
     
Az oldal üzemeltetője az NCArt Zrt. © Minden jog fenntartva